RindunYer blog aku

assalamualaikum....hari nih dah 4.4...uyhuuu3...lamanyer aku tak on9....bil broadband aku dah tertunggak 2 bulan..uyhuuu3....nanti la...bukan aper, umah tok aku nih dah ader strymix...so gunala apa yg ader...tapi aku malas nak on9..mengadap laptop nih uhyhuuu3..tuh yg tak berupdate...biasala bila balik kg...banyak benda yg nak dibuat...n disembang....

u ollz...ingat semalam baby dah nak kuor....tp..dia tak mau kuo lg, ....siksanyer menanti....hanpir 20 hari dah aku balik kg....baby mau jd rakyat ganung eheee2...tak kisahla...janji aku selamat n berada dekat gan mak aku...sakit2 senang...bila dekat gan family...nih pun aku masih lagi menahan sakit perut, pinggang....mak sedara aku cakap isyarat tuh...uyhuuu2....aku rindu kat hubby aku uyhuuu3....asyik tanyer jer...bila nak kuo..dia nak balik kg...yhuu3....aku rasa hubby aku tak sempat sambut babyku nanti....uyhuuu3..yerkla...nak suruh balik kan..tak kuo pulok..rugi cuti...nnati sakit nak g hospital aku kol suruh balik.....

bila la pulok agaknyer aku buat entry baru....nnatila....pas bersalin kot....doakan sya selamat...hari nih sangat2 tak larat, nak berjalan pun sakit, asik ulang tolilet..tapi tak nak buang...mulas jerk pewot gan sakit pinggang n tulang belakang....

Jiran atas, yg TAK reti bahasa

celamat petang....tajuk entry aku kali nih agak kasar cikit...sakit hati sangat2!!...orang cakap time pregnant nih jangan ada hati busuk...suka carci orang kan..kan..aku ingat nasihat tuh semua...tapi kalu dah terlampau melampau sangat2..tak reti bahasa...tak tau menghormati orang bawah nih la...mai jugak rasa amarah yang berapi nih....

uolzz...dok kuaters nih..pendek kater la umah flat la senang citer kan...kena jaga adat...cam2 la..kena jaga jiran kat bawah, tepi..bila kiter berada di atas...paham2 la bising, umah cam nih bukanyer tinggi atau kiter dok cam umah kg n sorang2...kalu kiter tak jaga alu lesung bila guna berdaummmmmmm kokanggggggkongkangggggggla...bila nak tumbuk rempah, bawang ker..kena la alas..pndaila lapik...bila nak tumbuk kan...nih..ya robbi...aku dduk cini dah 9 bulan....memang setiap hari DANGGGGGGG...DANGGGGGGG..GUNNNNNNNG..GUNGGGGGGGGG....cam2 la....bising...kalu sekali skala aku tak kisah...nih hari2..ituh sal alu lesung

nih yang....gendang tukul, dok katok diding umah....ya robbi....cam umah dier....aku tak tau la nak taruk per kat dindin umah gan lantai...setiap hari mesti bunyi ketukan maut!!!....bahkan, tong gas...beralih jerk hari2 pelik....kalu hari cuti aku tak der hal nak citer....tapi....hari2.....busnessssss ke aper orang atas nih....u olzzz...korang bayangkan....kul 1 2 pagi...ketukan, tarikan kerusi....memangla normal..tapi...kalu boleh menganggu orang d bawah nih setiap hari..mau tak merungut....aku nak tarik kerusi meja makan pun, kena warning agkat perlahan2....jaga orang bawah....nih....arhghhhh....tak tau la nak kater per orang cam nih....tension dok gini...rasa2 nak g tampal jerk notis kat pintu umah dier...warning!!....kalu aku dok pantai dalam hari tuh aku dah tampal notis kat lif...kasi amaran cikit....nih kejer gov....pikiran pun tak tau la...cam ner uper orang yer....kalu dah cara cam nih....uhuuuuuhhhh3

keSakitan...mula diRasai

adoi la....uyhuuu2....aku dah tak dapat nak jalan...dok lama2 sakit, bila tidok tak dapat bagun...kena pangku nak bangun.. sakit, ada cengkaman kat bawah tu...yhuuu2....adakah ini pertanda baby nak kuo....tp due lambat lg...cam ner nih...aku mintak2 jangan baby kuo lagi...ahad nih nak balik kampung....tungggggu mak aku datang ambik malam esok....aku nengok muka hubby ku dah risau semacam....dia takut beb...ahahahahe2....dia takut...aku cakap nnati temankan aku masa bersalin...dia dah brubah wajah...dia cakap, takut dia pensang nengok aku 6t....arhghhh...TIDAK...TIDAK....aku nak dier ada bersama gan aku....aku nih dah la fobia gan hospital...........takutttttttttttttt.....semua member2 aku dah bersalin....semalam...rakan umah sewa aku pulak dpaksa masuk wad....branak paksa....kak eifa....uyhuuu2....mintak jauh la aku dari benda2 cam nih....kesakitan ini aku tahan....agar aku diberi kekuatan....gosok pewot, jagan kuo lagi....uyhuuu3.....

BesDay huBBy

ai korang....arghh..sabtu tuh  aku dah penat..ahad....lg penat...ahad tuh jugak besday hubbyku 13 mac 2011....tp tak der celebrate....coz kiter orang dah g makan besar masa leh duit OT....hari per erk...khamis tak cilap...masa aku demam teruk tak lalu makan tuh....dier bawak aku makan kat belakang umah...restoren chaiyo kat bangi nih...ok la mkanan kat cituh..tak pernah pergi pun, 1st time try... nengok orang ramai jerk kedai tuh bila kiter orang g pasor malam bangi, mesti kedai tuh penuh...hari tuh try la...ikan kerapu bakar, sup campur, kerang bakar, nasik putih....kailan, telur dadar....ok la...best gak...tk der selera..aku mkan sup jerk...yang lain dier makan..dan habiskan...bukan selalu...time ader duit boleh la...meleret2 lak aku...

kek yg aku beli....jd la bang oo..bukan makan aku yg perabis...ehee2


tapi....kiter orang dah beli kek....tapau jerk...makan kat umah...orang lelaki nih pelik.....kiter wish pun dia buat dont know....cam tak der maknernyer bagi dier...lau kiter.....tak der orang wishhhhhhhhhhh tarikh2 penting mau angin satuh badan kan....kan....ok la....eheee..yang penting....aku doakan agar hubby ku cihat sokmo, diberi kesihatan yg baik....diperluaskan rezeki...dipanjangkan umurnyer.....dan jadi suami yang bertanggungjawab padaku serta anak2 kami 6t....dilimpahi kasih sayang yang berpanjangan......amin

muka yang kepenatan....biasala dah satuh hari kejer gan jalan...


shoPping at niLai

arghh...tak tau naper malas nyer nak update blog nih...bukan per line lembab giler...tak pernah broadband aku wat hal ciput cam nih....mungkin panahan cuaca agaknyer...mendung jerk gan hujan.....line pun...uyhuu3
Penat lum hilang lagi...mybe keadaan diruku yg tak berapa nak cihat nih...jd tak larat...penat semacam jerk...balik nilai hari sabtu tuh...memang menguji tahap kesihatan aku....tak larat...lenguh bis satu badan....uyhuu...ahad lak...lagi la...rasa demam pelik, kaki tangan bis sejuk...memang tak bermaya, tapi aku gagahkan jugak bersih gan kemas umah, basuh semua baju gan langsir2....arghh..memang penat...nafas pun tak cukup....tapi aku nih malas nak dengor hubby aku beleter....dan aku tak suka buat kerja separuh2....kalu dan aku start buat n kemas...sampai habis....tak larat pun kejer...tak per janji hati puas....

ahahhe2...aku tak shopping nyer...tapi...husband aku yg shopping....fuhh boleh tahan gak testenyer....aku lak pening kepala..tengok barang n harga mahal2 lak tuh....aku nih tak pernah nak membeli barang2 cam nih....bila duk umah sendiri baru la tahu....harga bukan main...almaklumla...biasa dok umah kg kayu..belanja pun bukan besar kan..tapi bila dok umah batu nih,...adoi....rasa ketara sangat...tapi ituhla...dah lama hubby aku nak beli karpet yang desing lawa2 terbaru tuh...tapi harga mahal la..aku cakap tak payah membazir...tp...hari tuh...boleh la...tak cilap last aku tengok harga karpet nih rm800...nih pun kat masjid jamek....tp sabar dulu...bila nengok umah member2 dier..cantik pakai karpet tuh....tp tuh la..dahulukan yg penting...simpan duit lu....akhirnyer.....

nasib baik la kiter orang makan buah langsat.....dapat jumper kedai murah....dah beli siap2 baru jumper nilai 3, fuhh harga 700 , 650...cam ner la nak tawar...tak reti....tp yg nih tak smpai la....pokai , botak kepala la kalu tak beli yg time makan buah langsat tuh...TUHAN tau per yg kiter hajati....
lagsir pun beli gak....beli yg siap dah la senang....nak beli kain upah jahit....uhhh....susahla...nasib la husband ku dia cakap beli yg siap dah lg senang....tak myusahkan aku...yg lain semernyer barang dier..aku tak der mood shopping lagi...mybe pas bersalin giliran aku lok....gan baju melayu, barang2 keter...nmpaknyer tema coklate la tahun nih 1st rayer..dia beli baju colour coklate, niat d hati tak nak dah coklate..tp terpaksa aku....arhggg boring dah coklate gan hijau jer koleksi aku

korang nengok semangat bukan main...bab2 cantik umah...aku serah jerk..tak larat aku nak memanjat2 nih


aku pilih colour merah gan coklate....coz sofa dah coklate....

LELAKI...menyesalkah kahwen

Ini cerita aku.. Aku (bukan nama sebenar) baru je kawin, ngan pilihan mak aku. Aku tak penah kenal pon dia (bukan nama sebenar gak). Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la. Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape. Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha. Tade orang marah pon. Lecturer pon tak marah.

Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound. "Jom la bang tido...". Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni. Kesian kena buli..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape. Boleh makan best2, sebab beli kat kedai.. Tapi skarang, huhu.. Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan! Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la.. Pastu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak. Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia. Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape.. Kira berbelanja tanpa waswas la. Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratos skelip mata. Hohoho.. Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli. Tade dalam list, tak leh amik!! Dah la berejam-jam pusing.. Leceh tol la orang pompuan nih. Muka dia takyah citer la, memang ceria je kalau masok shopping mall. Aku je yang muka tensen. Arghh, nyesal giler kawin...

Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat.. Ala Korea bleh, ala Carles Puyol (Kapten Barcelona) pon bleh buat, tade orang sound. Tapi skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound.. Dia kata x hensem la, x kemas la.. Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh.

Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang. Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..) ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja. Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..). Ape lagi, menjerit la aku kat situ.

Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi.. Arghh first time kot rasa malu giler camtu. Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja. Sakit wooo bini aku cubit. Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha..

Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri.. Sume dah ready made. Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket. Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha. Malas basuh sebab tanak iron lagi! (Oppss kantoi..). Pastu baju2 bergelimpangan atas katil. Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang... hehehe.

Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je.. Yela, kira ade orang take care la. Totalcare!! Hehehe.. Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3..

Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la.. Maklum la dah ade 'PA'.. Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku. Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran.. Hmm sejuk hatiku. Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik. Jadi kena ade yang tolong ingatkan. Ini la pentingnya cari isteri yang solehah!

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat
Boleh la abang bangun awal-awal pagi
Then kita solat Subuh sama-sama..

Tapi kalu abang tak bangun gak,
ayang cubit je pehe abang
abang xkan murka..
Lagi abang sayang ade la..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana jaga makan minum abang
Tengok skarang abang da nak gemok da
Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..

Ke memang nak abang jadi gemuk ni?
Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek?
Jangan bimbang atau ragu okeh,
Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana tolong iron baju abang
Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju
Jangan risau la nanti abang potong rambut..

Skarang abang dah tak selekeh macam dulu
Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang
Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge
Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!


p/s o Tuah Mohd Bakheet...aku baru terbaca daripda fb member aku...sajer nak share kan...kelakar pun ada..tapi ada hikmah sebenarnyer...

Nilai 3

penat siyesssssss.....sabbtuDAY datang lagi....ada per2 makner bagi ku ker..ahahae3....tak der pe2nyer...terperap kat umah la pagi2 nih...husbandku biasa la...dah jadi orang penting opis nih....opis la dier..tak g sayangkan....masYuK TUH!!...2day...tak tau la nak g maner, tut2...hubbyku ajak g nilai...jalan2 cari barang umah cikit...biasala...dah tengah bulan.....orang lain tengah bulan ciput, aku tengah bulan....shopping la....OT masyuk...ahahahe3....husband aku tak suka shopping time gaji....rimas....duit gaji simpan...belanja duit hoti...leh ker cam tuh...boleh la kan...pandai2 la...husband aku nih dia tak leh nengok ada cacat cela dalam umah..mula la nak membazir....dia boros si....serius...aku lak selalu nasihat...benda tak penting jangala beli kan...tak buat per2 pun terperuk jerk...tapi dier...uhh...susah gak...kalu larang2..dia cakap..."nak beli tak kasi...pas tu mula la...so la nih aku dah tak larang...ikut la bang..pitis abang...."...nih aku tunggu dier balik kul 2ptg nih...pas tuh gerak g nilai...aku sebenarnyer malas nak g....coz aku sayang nak tinggal pasar malam kat bangsi seksyen 1 tuh....aku suker g saner petang2 sabtuh....coz barang basah murah2....buah2...sayur ikan....fuhhh...rm50 jerk budget seminggu.....seriussssss...dulu...kalu kat pasar n pasar tani putrajaya....hentam ratusan ringgit beli barang2 basah...mahal siyerssss...mahal giler....tak suka dah pergi pasar tani putrajaya....aku lebih suka BANGI lg....nih yang sayang nak tinggal...tp hari nih terpaksa la..ikut dier g nilai...cari barang....ikut jerk la kan....tinggal la pasar bangi hari nih...eheeeeee3..harap2 aku larat la nak g jalan2 nih....tak larat dah gan badan kureng cihat lagi..malas nak bawak pewot...lengoh pingang lagi...adoiii....jajnji takper..dia tukang urut aku 6t....boleh ker...boleh ler...

pagi nih aku citer jerk kat korang....esok aku upload pic....yerk....ok continue 2morow....eheeee2, per barang mu d beli husband aku...kiter nengok yerk..hhahhaahhe2

Wah hebat, canTiknyer bLog koRang

celamat petang kawan2....alhamdulilah, bertambah cihat cikit hari nih...cuma tak lalui makan jerk lagi....lidah pecah, panaszz....
dari tengahari tadi lagi aku asyik mengadap laptop nih a...buat per?...takkan korang tak leh teka...aku bukok blog korang la..der yang aku berkenan aku follow la...tapi tak der orang follow aku cedih.....ker aku nih tak pandai...al maklumlah budak baru belajar...nak dibandingkan bloggers cam korang yang dah lama tentula terror2 kan...blog pun bukan main..cantik....nak sangat buat cam korang....tapi tak reti....ehhh...kena download ke yg buat baground cantik2 tuh.....jeles la awak wehhhh...menarik....suka sangat tengok....seriusssssszzz aku tak tipu...tapi aku nak balajar gan saper.....tak reti...ada saper2 mau ajar aku tak??....malu lak rasa ahahahe3....

tak per slow2...aku cuba la clik2  maner yang leh clik kan...yerk la nak blajar..so kena try la....boleh ker??..arghhh ader aku kisah....eheeee2....nanti boleh la buat blog cantik cam korang...cam2 warna..cam2 la..gayanyer...cantik..i like!!


DEMAM

assalamualaikum....uyhuu3...hari ni tak larat...kena demam sejak semalam....yhuu2...
gan cuaca kat cini yang tak menentu...hujan panas....hujan panas...agrhh...tak suka gan batok, selesma...badan lagi rasa nak rendam dalam air jerk...tapi sejuk..uyhuu3...ya ROBBI...tak baik aku mengeluh...nih cuma ujian kecil yg TUHAN bg...nak uji hambanyer...kesakitan ini pertanda dosa2 kecil diampunkan....ujian...reDha...
tapi itula...kiter sebagai hambanyer pasti tak nak rasai demam nih kan....buat kiter tak selesa, tak der mood...pedih mata2 nih ha...tak derk selera lagi uollz....nak masak pun tak larat, hari nih juz makan roti telur, horlick gan milo jerk...lapar tapi tak der selera...mau makan bubur....tapi...saper nak mask...nampaknyer makan kat luo la malam nih...kalu aku buat bubur, aku kena masak lauk lain lak...husband aku tak suka bubur nasik yg dimasak o jerk..dia mesti nak kena buat sup taruk ayam...tapi beza gan aku..bubur o gan kicap n ikan masim dah ok bg aku...arghhh...tak larat...nak telan penadol, tak berani...semalam terbaca kesan akibat terlalu mgambil penadol..bahaya upernyer...lama dah aku tak demam...masa pregnant ni la aku rasa demam...uyuuu3..nak g klinik...rasa malas...malas nak manjakan diri gan ubat2...boleh ker cam tuh...bosan la nak telan ubat nih...uyhuuu
tak per la...esok lusa baik la...6t...

Kredit Free

celamat petang kawan2.....rajin la pulok tangan nih nak menaip...eheee
tengahari tadi....fone aku bbunyi, ituh tandanyer meseg baru masuk....tapi aku malas la nak bukok...kalu time kul 12 nih..tak der saper2 yg penting pun..bis2 celcom offer....malas nak g ambik n bacer..lain la kul 2 lebih cam tuh...sure husband aku....kalu lagi penting....kol la kan...kan...ermmm...ok lama dah fone aku menyala...ada meseg...lagi aku tak bukok lagi tuh lampu dier menyala bag isyarat....

tiba2...ada panggilan masuk...aik...nombor line selatan nih...013785.....ok aku angkatla...dah orang kol kan...takut anak branak yg dok johor..maner tau, nombor baru....upernyer....dia tanya aku sal kredit, arghhh..melompong aku...kredit aper....ooo dia tersalah reload, salah nombor....aik pelik....nombor dier gan nombor aku lain cam...jerk..aku 013463....tak sama...cam ner tuh...ok la..aku cakap berbaik gan dier aku tak bukak lagi fone..memang ader maseg masuk tadi....aku ckap aku share balik kat nmbor dier....dia rayu2..bukan sikit RM30..tuh....kesian lak kan...tak kaya pun aku kerana topup tuh..nak bergayut gan saper, kredit aku pun tak luok dalam fone aku nih...topup2 pun bis tempoh jerk....ok la aku dah share balik kat dier....
kalu korang cam ner....kasi balik ker...or guna....tak sampai hati la...dia dah kol g tau cara baik kan..aku pun pernah tersalah tulis nombor....ni la kalu reload kan...kan...

muKa aKu..21thn..beRubah??

assalamualaikum....rasa rindu la hari ni datang bertandang d jiwa....rindu kat member2, sama2 belajar...uyhuu2...walaupun dah hampir 2 tahun meninggalkan teman2 sekolej mahupun kuliah..tapi kenangan akan kekal sebagai kenangan kan...dan ia takkan mudah untuk dihapuskan....tidak sama sekali. apatah lagi la ni gan pelbagai kemudahan...dulu yerk la ada fone jerk,,,tapi sukar jugak nak berhubung, sekarang gan adanyer FB..yang glammmmmmmour gtuh...hari2 dapat tengok muka member2 kiter kan...cam2 citer yang di post..so tau la perkembangan masing masing...per kater layan dulu muka aku yang muda2 nih..usia awal 21 tahun...aku suka ambik gambar masa nih, orang cakap umur 21 tahun..muka kiter lain...cantik lain macam jerk yer la..kiter dah nak tinggal zaman remaja dan nak beralih zaman dewasa...betoooi ke tak fakta yang diperkatakan aku pun tak tau.........tp...layan jerk la..eheee3


ahahahe2...pic d atas d ambik masa 1st sem, pertandingan floor tercantik..floor aku menang..tema besDAY tak cilap..kat kolej 2, or Kolej Tuanku Bahiyah

lagi...lagi....tak der kjer nih ahahae3....





time nih masa bekwoh anok2 kelate..


time dinner kolej...kelakor muka aku d atas..





malas dah nak upload...boring...ahhahe3...gelok aku sorang2...saadah....jagan marah yerk..muka muda2 lagi tuh..

keNa geLok...hahahe3

cam ner nak citer erk....uyhuu2..rasa nak gelok sorang2..puas2...nanti orang cakap aku pe2 lak..ader aku kisah kan..kan...ahahhae2...tak der per2 sebenarnyer....ni a..sal menulis dan mau luahkan per2 kat blog aku nih...bukan aku tak mau menulis, n buat entry terbru.banyak citer mau d ceriter..tapi sekarang aku ada "pengacau"ahahaahe2....husband aku la...dah pandai bacer blog aku..tau per2 yang aku sharing...arghhh..kalu setakat bacer jerk aku tak kisah...nih siap perli2 kat aku...komen2..cam3 la...ayat yang paling aku geram...."benda cam nih awak nak tulis..taruk picture....adoi..namernyer blog kan...susah la nak explain....kadang2 tuh aku berjaga jaga..bila dier dah mengadap laptop....siap la...tuh sekarang aku malas cikit nak update....tapi tak der la aku tak bacer entry2 members2 kan...aku tetap bacer....ahahahe3....

emeRgency kes...nak kuor..kan..kan..

boRingnyer....pagi2 nih...tak der kojer nak buat...kemas umah dah settle...kejer aku selongkar almari ahahahe2



tapi...aku rasa nak siapkan barang2 baby yang baru dibeli..aku lum kemas lagi...tak banyak pun...barang untuk d bawak ker hospital jerk...yang lain semua dah kat kg....risau takut2 baby nak kuar...bukan leh kira kan...bila dah nak menjangkau 35w nih...uyhuuu2...kalu dah bagi isyarat, nampaknyer hospital putrajaya or serdang menunggu....kalu menyepat  dan, baby tak nak kuar lagi... pertengahan bulan 3 or akhir bulan nih...balik kg, hospital Nur Zahirah menunggu deng..maner2 la asal sya dan baby selamat...seronok sangat bila tengok pakaian baby yang bau yer..sukar digambarkan.....kan..kan...excited nih mau jadi ummi....biasala perasaan begelar seorang ibu sukar digambarkan.....gembira, syukur dipilih sebagai umat yang mampu mengandung zuriat sendiri..ramai lagi kat luar sana yang menunggu....tapi ituh la rezeki TUHAN semuanyer kan..kan...eheee2

                         baju baby last aku beli kat alamanda...0-3 month tapi    
                                                            besor   giler...tak per la

                                                        angkat jerk beg nih nanti...

Jadi maNgsa...keRana...??


morNing....tak der per2 nyer...ni a...hubbY aku punyer kojer semalam....simpan air dalam mesin basuh...emergency punyer sal...nok gelok aku ahahahhhahhahe3. sebenarnyer, Blok kami tak der air hari nih....dah simpan air dalam baldi untuk masak...yg nih...ermmm...takut nak guna time tut..tut...paham la kan...eheee...aku cakap la kat dier nanti rosak...lama air dok dalam tuh..ada dier kisah...cam2 bila darurat...ahahahe3

Diajak Menduakan Isteri

uolllllllsz....happy dalam bengan...boleh tak cam tuh...bolehla kan...aku yang rasa...tak leh nak kisah orang lain bila diri sendiri berada dalam situasi yang amat mengejutkan aku!!...tertekan jugak aku nih....tapi aku kira ok la dapat husband yang selalu jerk citer sal kejer n orang2 d opis dier....dia tak rahsia gan aku langsung...tapi tak tau la..masa akan datang...per2 aku harap husband aku jadi husband yang jujur dan bertanggungjawab....

berceriter sal lelaki miang, gatal tak sedar diri nih...lau muda tak per bila dah nak der cucu, nak pencen...boleh ajak husband aku mencari gadis kat tempat kejer untuk melepaskan 'KEGATALAN' yang melampau tuh....bengan tau!!...sedap2 nak mempengaruhi hubby aku....aku risau gurllz....bukan niat dihati nak hentam kaum lelaki...tak der...tapi yang segelintir nih la yang bahaya dan akan merosakkan mahligai impian yang terbina...sedih tau....yhuu3...lagi sedih bila wife kepada lelaki miang tuh...mengadu sal husband dier pada rakan opis yang lain....dah la balik kul 2 3 pagi, isteri anak-anak kat umah terabai kerana taksub gan gadis yang gedik kat opis!!!...nih la bahaya...bila orang kejer pejabat....banyak prob...aku ingat masa aku gah bercitan cintun gah husband...mak aku cakap hati2 gan orang kejer pejabat nih....adoooi....tapi aku selalu ingatkan husband aku...solat jangan tinggal....iman mesti ada, ingat jangan cari masalah, kiter sama2 susah anak yatim...kiter sama2 perlukan kasih sayang itu!!ituh yang aku nasihat dan pegang, alhamdulilah setakat nih dia ingat, kalu setakat nak kuar main badminton futsal aku tak kisah..aku percaya dia bukan jenis lelaki yang kaki lepak, per2 g maner2 mesti bawak aku itu pun kalu aku malas nak ikut ....

 tapikan..aku benar2 syukurla dapat  hubby yang citer biler rakan opis ajak dier buat kejer cam tuh...at list aku tau...akan aku ingatkan dier..maner baik buruk nyer....yang aku tak tahan, leh dier cakap kat hubby aku.."wife ko kat umah..bukan dier tau...ala hidup nih kena enjoy....pandai2la....adoiii...lemah berapi jantung aku...tau..aku tak tau la..kalu wife2 kat luo saner dengar laki dier cakap cam tuh,,,hancur!!!baru ku tau...inilah sebahagian punca keretakan, kes cerai bagi umah tangga yang baru setahun jagung...bila tak kuat iman serta adanyer syaitan manusia yang tak sedar2 nih...mengoda untuk melakukan maksiat.....cam2 leh terjadi....aku harap hubby aku tak tergoda gan pujuk rayu rakan opis dier....aku sayang mahligaiku...




ps...luahan hati aku jerk..tak der mengena gan saper2 erk....aku nak tulis so aku ceriter la....

Rindu...saNgat2...

celamat peTang....mau balik kg....arghh..tak sanggup tinggal hubby sorang2 kat cini...pas ni, sure kurus balik dier tak der orang jaga makan minum..tapi...uyhuuuuu3
walaupun due sebulan lagi...tapi cam sakit2 ajerk..risau ...dier lagi risau..sya tak leh jalan....kaki crame...punggung sakit...sakitnyer hanya TUHAN yg tau...sampai...keluar air kencing...uyhuu2..sya kena hadapi ini setiap pagi....sakit sangat2....


saya sangat merinduiiiiiiii budak ini......yerk.....rindu sangat2...insyirah umaira....muahhhhh...muazz





p/s...tak tau la ikut saper cam anak cina...putih ikut saper..masa pregnant, mama dier suker makan kicap gan air kopi...semua maroh..cakap anok hitam 6t...tapi semua tuh bukan penentu...la nih baby putih2..

oh..naMa baBy

camat petang cemernyer.....boringla...dah beberaper hari dok belek buku nama baby..cam koleksi nama untuk si manja..semuanyer cantik, indah..dan yang penting ada makna tersendiri. Tapikan...bila kiter nak taruk kat baby kiter sendiri sukar nak buat pilihan...dulu time kasi nama kat baby orang lain senang jerk..kuar kat mulut terus jerk orang terima...ishhh pening....lagi tambah pening...bila orang laki nih suruh kiter list dulu banyak2....nanti dier pilih jerk yang dier suka...adoiii ler....nihla husband sya!...bila sya cakap nak taruk nama zaman nabi dan isteri nabi serta sahabat..dier cakap klasik la...cam2, moden pulak..nak detail..ada makner ke tak??susahla cam nih...yhuuu3...

sya suka nengok nama baby yang der gabungan klasik gan moden...nice...sya suka..tapi husband tak nak..tapi....sya tetap list nama yang der klasik gan moden....ahhahae2...tak kira, nanti dia akan pilih!!tak cuba maner tau kan...kan sangkut...tak tau la nak list per lagi, bila ada jerk nama cantik2 kat tv...dalam drama, sajer2 usik...taruk baby kiter nama nihla....terus jerk...."awak nih....taruk la semua nama yang glamour2 tuh..adoila....ahahahe3"....

PemeRgian aNak keCil

morNing....assalamualaikum....mood pagi ahad yang ceria2...happy sangat2 pagi nih...tapi penat..biasala hari minggu...kemas2 umah, masak2 kan...ceh wah cam la hari biasa tak pernat...eheee2. uolll...tak mau citer sal hari nih....tapi hari semalam...yup...semalam...petang semalam, aku terima satu panggilan yang amat mengejutkan...kembalinya seorang anak kecil  kepada sang pecipta yang satu, ALLAH swt.. anak sahabat sya...siapa yang telah menbaca entry sya yang sebelum nih...sal sahabat sya yang telah melahirkan baby pada usia kandungan 31w. .maybe terlalu awal...tapi semua itu kuasa TUHAN...kelahiran yang selamat dan baby yang sihat...tapi...saper sangka...jumaat malam...Dr, mengatakan baby terkena jangkitan kuman...terlalu pantas, baru petang jumaat tuh sahabat sya pergi nengok baby dia kat hospital...ok semuanyer...siap senyum...senyum...tapi tak sangka ituh senyuman terakhir...NUR SHAFFIYAH ALYA...

...sya sangat2 sedih, dan menagis bila sahabat sya menagis ceriter sal baby dier..kalu sya di tempatnyer..sya tak tau nak cakap per..hanya tangisan, tp siapa  kiter untuk mengelak apa yang telah tertulis buat kiter sebagai hamba ALLAH,  hanya satu. bersabar, mungkin ini dugaan..dan lum rezeki lagi...tapi...berat mata memandang lagi berat bahu yang menaggung...uyhuu3, tidak dapat terima...yerk la..baby dia sihat...berat badan asyik meningkat, cuma kena tunggu 3kg lagi baru boleh kuar hospital putrajaya..sya sangat terharu...bila sahabat sya...mengatakan...tak dapat bayangkan..bila aku nengok anak ko nanti sya....iyerkla...sya faham...sya merasai perasaan itu...kami sama2 nikah hari yang sama...due date baby hanya berbeza seminggu....maner tak teringat...tapi sya nasihatkan, bersabar dan redha gan ketentuan ilahi...DIA..sentiasa menguji kiter sahabat....buat siti mardhiah rosli, takziah daripada sya.


.

beRtukar lagi...takDer rezeKi

assalamualaikum...2 hari dah tak update..laptop antar kedai lagi..uyhuuu3...


u ollzz...aku geram giler2..dah takder rezeki kan...masuk nih dah 3 kali aku tertukar duit RM50.00 gan duit RM1.00...per lagi..bagi free jer kt penjual....uyhuu3 sedih....dah la kena marah...sangat2 sedih...bukan senang nak dpat RM50..uyhuuu3...1st, aku tertukar duit masa tuh aku gah beli makanan kat pasar malam pantai dalam..tak cilap ler aku terbagi lebih..rm50 aku kasi, pastuh duit syiling n kertas seringgit pun aku kasi untuk beli nugget, bebola ikan cam tuh ler....



2nd time...aku beli tudung tak silap...yg nih kat pasar tani putrajaya..biler g tanyer balik..kena marah...leh penjual..nak wat cam ner dah tak der rezeki aku....tapi rasa terkilan la...uhyhuuu3...dan..selasa baru nih..kena lagi...aku rasa aku tak leh ada duit RM50 baru dalam beg duit aku..aku tertukar....yhuuu2...dah serik...tak mau duit RM50...mau yang kecik2 ajerk


oh saNtan duRian


Selamat tengahari uollsz...hellooo..hellooo
Kepingin mau makan durian...akhirnyer memberanikan diri mintak gan cik suami ehee2, dah lama nak makan...tp cik suami sya tak bagi makan...waktu tuh kandungan sya 4 bulan tak cilap...panas katernyer..bahaya!!..now...walaupun mahal, sya nak jugak makan...sya dapatkan di pasar malam Bangi...percaya atau tak..1st time sya makan durian yang harganyer..urhh..Rm18.00 sebijik(ambik ko)...isi didalamnyer 6 ulas sajer....sangat kecik...la nih bukan musim duriam lagi...durian Pahang!..mahal ler...bagi sayer...lau kat kg...harga tuh leh dapat beraper bijik dan sangat2 puas di makan....tapi untuk kali ini juz makan seulas...kepanasan..tak berani....

untuk rasa nikmat dan makan terasa puas...sya suruh husband mesinkan kelapa mau buat santan mentah...yup, santan kelapa yang mentah untuk dimakan dengan durian. sya kurang suka makan durian gan santan yang telah dimasak kerana ia akan menjadikan kuah tak asli eheee dan pekat...itu tak pulak dipanggil santan durian tapi pengat durian.



santan tadi, sya campurkan gan gula melaka(orang terengganu panggil nisan), gula  serta garam..secukup rasa..pas tuh kacau hingga nisan tadi hancur dan santan bertukar warna(manis lagi sodap). sya jugak tanakkan beras pulut...makan gat pulut...ermmmm...ingatkan mampu habis, yerkla sya juz makan seulas...tak berani, husband sya mau makan bubur kacang tarok durian la pulak..kebetualn..kuah tadi ada lebih dan kelapa parut masih ader, sya rebuskan kacang hijau...dan buat bubur kacang hijau campur durian...

                                                                     inila bubuknyer...

teRima kaSih MAK!!

cRingggg..crRrrring...bunyi nada dering telefon aku...tapi takder la bunyi cam tuh...telefon umah jerk la agaknyer sekarang...aderla..lagu yg aku dah set buat familyku....mak aku kol upernyer...


                     nila mak sya..sya sangat sayangkan mak sya, opps banyak ikut arwah ayah eheee3

                                                                      sya gan adik2

biasanyer mak aku akan kol aku malam hari, kalu seminggu aku lupa kol....mak aku akan kol aku...kadang2 aku suker sakat mak aku nih,time bual  'kenaper mak, ada per2 ker?maner tau kan..kan.. walaupun baru jumper, kalu aku balik kg misalanyer'...mak aku cakap tak leh kalu tan dengar suara n khabarku...banyakla citer yang mau ditanyer...sihat ke tak aku, masak per, menantu dier cam ner...ubat aku...cam2 la..bila dah sembangkan...biasala mak gan anak....sebenarnyer bukan ini yang aku mau diceriter..kalu nak ceriter dan menulis sal mak kiter rasanyer....makan masa terlalu panjang....semua orang akan ceriter sal mak masing2..yerk..mak...tidak dapat dipisahkan, walaupun satu ketika dahulu aku hampir melupai ibuku...kerana..mak aku kahwen lain..aku tak dapat terim akikat orang rampas mak dan kasih sayang aku...tapi semua tuh dah berlalu..bukan mudah untuk terima kehadiran ayah tiri dalam hidup kiter..bukan mudah..17 tahun aku hanya ada MAK..mak..segalanyer..tp...apabila kaki aku melangkah ke menara gading...hatiku serta kasih sayang yang aku ada sebelum ini dirampas.....arghhhhhhh...tp aku syukur, aku ditemukan gan husbandku pada saat itu...dia yang bnyak bagi kata2 semangat....mak tetap mak.....hari ini air mata aku akan mengalir bila aku fikir pergorbanan mak..yerk....erti sebuah pengorbanan...

walaupun aku dah ada si suami..yang mampu memberi kasih sayang, nafkah makan minum, tempat tinggal, tp mak aku,,masih lagi memasukkan duit ke akaun aku...setiap bulan..yerk setiap bulan....korang der ker cam tuh??!!....mak aku risau kan aku...yerk...kadang2 husband aku marah...kenaper nak ambik duit mak aku lagi n meyusahkan dier....tapi....itula pegorbanan..mak aku...syukur mak masih anggap aku budak2 yang perlukan kasih sayang...perlukan perhatian...hari nih mak aku kol g tau,mak dah masukkan duit!!..duit lagi...kadang2 aku tanyer mak..knaper mak, masukkan duit untuk kak...mak aku cakap, itu duit kak, duit hasil sewa umah, pencen arwah...harta anak yatim..mak tak nak makan duit kak....ya TUHAN....hanya tuhan yang tahu hati ini....inilah mak aku....aku hanya mintak mak aku doakan kebahagiaan aku ..serta doakan aku mudah dapat kejer...tuh yang ku pinta ..tak tau cam ner nak balas...(menangis)....ermmm

hoBi baRu

hellllllllllllooo...selamat tengahari...mau masak...tp...ermm....sambil tuh, layan blog ler dulu ahhaahhe2

tak der per yang menarik mau dikongsi...tapi, sejak akhir akhir ini...ada satu perangai pelik sal hubby aku, tiap kali balik kejer, keluar basuh keter or pergila maner2 ada sajer buat balik....pokok, tanah, serta pasu bunga...memang aku pelik, kadang2 aku rasa husband aku nih bawak tabiat kot...gan penat2...sibuk nak layan pokok2 la pulak...ermmm...lau kat kampung tak per, banyak ruang..dalam erti kata lain "bebas"...tapi disini gan ruang yang agak terhad...malas nak pikir sal menanam mahupun bela pokok-pokok nih

aku...aku pun minat gak yer..tapi yerla..gan keadaan dok kuaters nih..malas...yerk malas...tp, ok la...masih ader ruang kat balkoni yang besar n ruang dapur(bolehla tanam cikit)...lain macam ajerk rasa, bagun pagi tengok pokok...per lagi, setiap kali balik kejer..soalan cepu emas kena jawab...'siram lum pokok hari nih....??'uyhuuu...tuh yang aku malas....ahhahae2 tapi ok la gak...der la jugak kawan kan..kan...yang penting tanam pokok yang mendatangkan hasil seperti daun limau purut, serai, cabai...tak luper gak pokok2 perhiasan....pas nih balik kg...ambik benih yang ori punyer...ahahhae2..




                                        yang nih betoi2 dah hidup...boleh la, 6t upload pic lain ehee

kaWanku keGuguran

ermm, tak tau nak ckap per, aku amat terkejut...sangat2 terkejut...b4 dis aku ada buat entry tentang sahabatku yang bunting pelamin...masih lagi baru entry itu...malam nih...saat aku layari FB..nengok member wish takziah...ingat ke per2...upanyer pas chating dan bertanya per yang berlaku....benar2 mengejutkan aku..sahabatku baru sahaja keguguran...kandungan agak lemah..yerk..d awal usia kandungan 3 bulan perlu berhati-hati...ini yang amat ditakutkan...tapi dah ketentuan...ini dinamakan belum ada rezeki...sahabatku ini sangat teruja, b4 kahwen lg..dia selalu ungkapkan mau bunting pelamin...yerk alhamdulilah, rezeki dier merasai itu, tp hanya pinjaman untuk sementara waktu...merasai nikmat menjadi ibu...semoga selepas ini, ada rezeki lagi dan dapat pregnat lagi...

saat yang tidak dapat diungkapkan, rakan-rakan seperjuanganku di UM yang sama2 melayari bahtera umah tangga 2010 semuanya alhamdulilah..dimurahkan rezeki mendapat cahaya mata...yerk..2011...semua bakal begelar, ayah, abah, papa, waled, ummi, mama, ibu...sangat2 teruja...tp itula...dah ketentuan takdir...heharap ada lagi rezekinyer selepas ini.


p/s buat mashi tabah dalam menghadapi dugaan ini

aKar/sanGgul FATIMAH

entry sal ubat la pulak....eheee...petang2 cam nih...layan blog ler...sementara hubby pulang dari kejer

                                                                         akar fatimah

inila..upernyer akar fatimah....orang cakap, khasiatnyer untuk memudahkan bersalin...ermmm
sya search gak kat google....tp tak bnyakla....akar nih kawan hubby bagi masa dia pergi mekkah baru nih buat haji, tau sya pregnant..dia tolong belikan n suruh sya minum....tp was2 ler...masa bila yang kena n perlu minumNya???...pernah terbaca post kat wall Hospital Bersalin...ada akak2 yang dalam tuh cakap masa sakit n dekat2 nak bersalin...dan ader jugak dalam kalangan diorang dah start minum usia kandungan masuk 7 bulan ke atas....sya nih dah 32w..8 bulan...tp takutla nak minum....uyhuuu3...per yang harus di buat...semalam sakit pewot hingga ke pagi..ingat baby dah nak kuor..rasa lain cam jerk...upanyer baby gurau2 gan ummi dia smpai pagi ahahahe2...cam2...kul 6 pagi baru dapat lelap la ni..uhyhuuu3

lagi satu...akar ini perlu rendam semalaman....dan air perlu diminum....kalu akar itu kembang nampaknyer mudah bersalin..kalu tertutup dan tak kembang...susah nak bersalin..betoi ker??cam2 statment....nak minum ker tak...ermmm....ada jugak tanyer mak gan tok...diorang pun tak pernah minum..tp diorang cakap, try la...tengok cam ner nanti....nanti la...nak jugak try..nengok cam ner...kan..kan...eheeee3

p/s  akak2 yang der pengalaman....g tau la...ehee2