Selamat tengahari uollsz...hellooo..hellooo
Kepingin mau makan durian...akhirnyer memberanikan diri mintak gan cik suami ehee2, dah lama nak makan...tp cik suami sya tak bagi makan...waktu tuh kandungan sya 4 bulan tak cilap...panas katernyer..bahaya!!..now...walaupun mahal, sya nak jugak makan...sya dapatkan di pasar malam Bangi...percaya atau tak..1st time sya makan durian yang harganyer..urhh..Rm18.00 sebijik(ambik ko)...isi didalamnyer 6 ulas sajer....sangat kecik...la nih bukan musim duriam lagi...durian Pahang!..mahal ler...bagi sayer...lau kat kg...harga tuh leh dapat beraper bijik dan sangat2 puas di makan....tapi untuk kali ini juz makan seulas...kepanasan..tak berani....
untuk rasa nikmat dan makan terasa puas...sya suruh husband mesinkan kelapa mau buat santan mentah...yup, santan kelapa yang mentah untuk dimakan dengan durian. sya kurang suka makan durian gan santan yang telah dimasak kerana ia akan menjadikan kuah tak asli eheee dan pekat...itu tak pulak dipanggil santan durian tapi pengat durian.
santan tadi, sya campurkan gan gula melaka(orang terengganu panggil nisan), gula serta garam..secukup rasa..pas tuh kacau hingga nisan tadi hancur dan santan bertukar warna(manis lagi sodap). sya jugak tanakkan beras pulut...makan gat pulut...ermmmm...ingatkan mampu habis, yerkla sya juz makan seulas...tak berani, husband sya mau makan bubur kacang tarok durian la pulak..kebetualn..kuah tadi ada lebih dan kelapa parut masih ader, sya rebuskan kacang hijau...dan buat bubur kacang hijau campur durian...
inila bubuknyer...
Shai hazira..
ReplyDeleteuuuh sedap...bubur durian....sekarang dah bermusim ke?....parah lah duit amber...
rase baru je....makang...dah mari pulok musim baru..
lagu maner nak sipang pitih.....
jom singgah :)
ReplyDeletedurian negeri pahang....rasa tak banyak lagi ler...mahal lagi, nanti time murah borong banyak2, baru dpat save duit
ReplyDelete